Mezcal – sprawdź, co to za trunek

Nierzadko zdarza nam się, że widzimy na półkach sklepowych alkohol który wyróżnia się lekko słomkowym kolorem. Nie jest to jednak tequila. Mowa tutaj o alkoholu, który określany jest mianem mezcal. Wiele osób jednak myli mezcal z tequilą.  Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ oba te trunki pochodzą z Meksyku. Istnieje jednak kilka, bardzo ważnych różnic pomiędzy tequilą a mezcalem. Jakie to różnice? W jaki sposób najprościej odróżnić mezcal od tequili? Na te, jak również i na wiele innych pytań dotyczących powyższego zagadnienia, odpowiedzi znajdziecie w naszym poniższym artykule.

Mezcal a tequilla – jakie są między nimi różnice?

Jak już zostało wcześniej wspomniane, mezcal jest alkoholem o pochodzeniu meksykańskim. Produkuje się go z całego rdzenia agawy i jest to podstawowa różnica pomiędzy tym trunkiem, a tequilą. Tequila z kolei, pozyskiwana jest ze sfermentowanego soku agawy. Różnica ta zasadniczo wpływa na smak obu trunków. Drugą, równie istotną różnicą pomiędzy mezcalem a tequilą, jest sposób destylacji. Mezcal destylowany jest jednokrotnie. Z kolei tequila może być destylowana nawet kilka razy. To również wpływa nie tylko na smak, ale również i na cenę wybranego trunku. Przyjmuje się, że mezcal określany jest jako alkohol z kategorii premium. 

Co to jest mezcal i jak sie go robi?

Mezcal produkowany jest najczęściej w niewielkich zakładach rzemieślniczych. Istnieje bardzo wiele rodzajów tego alkoholu, a to z kolei związane jest z najróżniejszymi recepturami. Właściciele zakładów, w których produkowany jest mezcal, to najczęściej członkowie jednej rodziny. Z tego też względu, mezcal nierzadko określany jest mianem alkoholu kraftowego. Składa się na to przede wszystkim niewielka jego ilość na półkach sklepowych, jak również i cena. Trzeba też podkreślić, że sam proces produkcji tego trunku, jest niezwykle wymagający i czasochłonny. Nie każdy jest w stanie pozwolić sobie na zakup tego rodzaju trunku i nie ma w tym niczego dziwnego. Prawdą jest jednak, że w Meksyku – skąd pochodzi mezcal, jego produkcja jest znacznie większa, aniżeli ma to miejsce w Polsce.